momsperiod

Val av momsperiod när du startar eget företag?

Ok, så du sitter på verksamt.se och är i full fart med att registrera ditt aktiebolag. Frågan om vilken momsperiod du väljer har dykt upp och du tänker vad som är bäst. Lugn, vi ska ge våra tips så du kan komma igång med din verksamhet istället för att tänka på sådana saker.

Till att börja med så är valet inte helt fritt. Om bolaget omsätter högst 1 miljon, kan du välja att ha årsmoms. Om bolaget har ett beskattningsunderlag på mellan 1-40 miljoner får du inte välja årsmoms, utan kan då istället välja kvartalsmoms eller månadsmoms. Och om bolaget har ett beskattningsunderlag på över 40 miljoner SEK så är det inte längre valfritt, utan man måste deklarera moms varje månad. Notera att man alltid kan välja att deklarera moms oftare om man så önskar. T.ex. kan ett bolag som omsätter 700 000 på årsbasis ändå välja att deklarera moms en gång per kvartal.

Så vad ska man då välja? Till att börja med är det viktigt att tänka på att kostnaden inte ökar för att man deklarerar oftare. Visst kan det kännas tungt att behöva betala ut pengar snabbare än nödvändigt i sitt nystartade bolag. Men det är pengar som likväl ändå hade betalats in, fast bara senare. Moms ska man som företagare helt enkelt aldrig se som sina egna pengar, utan pengar som ska betalas till Skatteverket men som man sitter på ett tag innan de betalas in.

Vad tycker då vi är viktigt? Jo, något som vi sett flera exempel på, är att man som mindre företagare inte har exakt koll på hur stor skuld man har till Skatteverket gällande momsen. Man kanske inte sköter bokföringen lika perfekt som man hade önskat, och den exakta momsskulden har man därmed ingen koll på. Således finns en risk att man använder dessa pengar i sin verksamhet, och därmed får svårt att betala när det väl är dags. Vår rekommendation är därför att deklarera momsen kvartalsvis även om man driver ett lite mindre bolag. Då kan man en gång per kvartal betala av momsen till Skatteverket och veta att pengarna på affärskontot i varje fall inte innehåller massa pengar som egentligen inte tillhör bolaget. Endast om man bedriver ett väldigt litet bolag och knappt har något underlag tycker vi det kan vara smart att sköta det årsvis, givet att bokföringen ändå endast sker en gång per år.