Var är en periodiseringsfond

Vad är en periodiseringsfond?

I ett tidigare inlägg talade vi om ett par olika sätt på vilka man kan minska skatten om ditt bolag gjort vinst. Detta inlägg kan du läsa här. Ett av tipsen var att sätta av en del av vinsten i en periodiseringsfond. Hela tanken med detta är att det faktiskt finns en orättvisa i att under goda år behöva skatta bort en stor del av vinsten, medan man under sämre år inte får tillbaka denna skatt. Så, en periodiseringsfond är helt enkelt en bokföringsteknisk ”fond” till vilken du kan sätta av 25 % av vinsten i ett aktiebolag från beskattning. Vinsten får ligga i denna fond i maximalt 6 år, och sedan måste pengarna tas ut till beskattning. Men, om du under något av åren istället gör en motsvarande förlust kan man alltså kvitta föregående års vinst/-er mot en förlust.

Vissa år är det extra gynnsamt att nyttja en periodiseringsfond. T.ex. så sänktes bolagsskatten för ett par år sedan. De företag som då nyttjade möjligheten till periodiseringsfond maximalt kunde alltså sätta av en del av vinsten under år 1, för att sedan beskatta dem något år senare då skatten blivit lägre.

Vi på redovisningsbyrån Bokoredo hjälper så klart alla våra kunder med planering som denna så att du slipper tänka på det, men visst kan det vara bra att veta ändå.