Då är det rätt tid att starta eget

Starta eget – när är rätt tidpunkt?

Precis som alla frågor utan exakt svar, så är det ofta ett resonemang som blir svaret snarare än en exakt tidpunkt. Rent generellt kan vi först och främst konstatera att det aldrig (eller i varje fall väldigt sällan) ett optimalt tillfälle att starta eget. Kanske är man precis klar med studierna och behöver först lite erfarenhet. Eller så har man ju precis kommit till den punkt att man kommit en bit i karriären, och snart kan börja håva in den stora lönen. Kanske är det istället privata saker som gör att det är knepigt, såsom små barn, eller halvstora barn, eller spädbarn. Ja, ni förstår poängen. Man kan kort säga att det nog aldrig är optimalt att starta. Ofta hör vi just historier om kunder som egentligen tänkt starta eget när de var på en mer optimal plats i livet, men nu sett en chans. Så detta är första slutsatsen:

  • Det är aldrig helt optimalt att starta eget och alltid förknippat med ett visst chanstagande, timingen är sällan perfekt.

Ofta har man alltså fått en idé man vill satsa på, eller så är det en livslång dröm som man till slut tar steget och startar. Timingen är därför svår att påverka. Men trots det finns såklart vissa tankar om timing som kan vara värda att ta i beaktande. Räkna först på hur lång tid som kommer krävas till bolaget tjänar pengar. Alltså tills dess att du kan få igen lite pengar från bolaget du startat. För att räkna med att jobba helt utan lön en rätt lång tid i början är bra att räkna med. Lägg sedan på lite tid utöver det ”troliga” scenariot, för kanske dröjer den där första affären du räknar med. Räkna sedan på hur mycket pengar du behöver för att klara dig privat under denna tid. Försök sedan att i god tid lägga undan så mycket pengar du kan före du tar steget. Att klara sig privat tills dess att bolaget har råd att betala ut lön är en rejäl trygghet och ger en skjuts i självförtroendet.

  • Se till att ha ett sparkapital.

Före du satsar på din idé är det också bra att kika på marknaden ur en timing-aspekt. Detta inlägg handlar endast om rätt tidpunkt, så naturligtvis kan listan av övriga tips göras oändligt lång. Men just för timingen är det viktigt att kika på marknaden. Finns det någon säsongsvaration som gör att det är bättre att starta om ett par månader? Finns det någon teknik som är avsevärt mycket billigare om ett halvår? Finns det någon konkurrent som precis startat som du kanske borde vänta in och se hur det går? Eller ska du försöka hinna ikapp direkt?

  • Kika på marknadens trender och konjunkturer/säsonger