Så finansierar du ditt företag

Så finansierar du ditt företag – del 2 av 4

Lån kan även detta rent teoretiskt komma från dina egna pengar, alltså att du lånar ut eget kapital till ditt bolag. Detta är dock mer en teknisk detalj, utan det vi vill fokusera på är snarast varifrån kapitalet kommer. Och när man talar om lån till småbolag brukar man därför se 2 huvudsakliga parter: storbanker och Almi.

A. Banklån.

Alla banker erbjuder småföretagare möjlighet till lån, men villkoren och räntorna kan skilja sig kraftigt. Och det är heller inte ens säkert att de ger dig lån alls. Storbanker tenderar att vara relativt försiktiga när det kommer till att låna ut pengar till småföretag. Och orsaken till detta kan tyckas vara naturlig: säkerheten är ofta mycket låg. Som exempel kan sägas att en bank som lånar ut pengar till en privatbostad oftast tar bostaden som säkerhet, och dessutom blir man personligt betalningsansvarig. När det kommer till företag saknas ofta den bakomliggande säkerheten. Betänk en entusiastisk företagare som vill köpa in nyckelknippor från Kina för en miljon och behöver lån till detta. Vad är egentligen bankens säkerhet? För även om entreprenören så klart tror att han skall få alla nyckelknippor sålda så vet ju banken mycket lite om marknaden för just nyckelknippor. Resultatet av detta är att storbanker ofta brukar kräva personligt betalningsansvar av småföretag för att låna ut pengar till dessa. De kanske vill att ägaren/låntagaren sätter sin egna bostad som pant, eller annat av värde.

En viktigt aspekt är dock att pengarna är förhållandevis ”billiga”. Man ger inte upp några procent i sitt bolag, och om man bara sköter sina räntebetalningar drabbas heller ingen privat. Betänk att det precis som för bostadslån finns prutmån på räntan, och diskutera alltid med flera banker och lyssna till deras villkor innan du bestämmer dig.

B. Almi

Almi företagspartner är ett statligt ägt bolag som skall tillhandahålla marknaden med lån där vanliga banker kanske bedömer risken som lite för stor. Således skall de inte direkt konkurrera med de vanliga bankerna enligt sitt uppdrag, och har därför även högre räntor. Enligt deras egen hemsida:

”..Almi erbjuder kapital när företaget och affärsidén har potential men där investeringen och satsningen samtidigt bedöms ha en hög risknivå. Almis ränta sätts individuellt utifrån den bedömda risken. Ju högre risk desto högre ränta – enligt samma princip som bankerna normalt tillämpar…”

Lån från Almi kan och bör ofta kompletteras med egna instoppade pengar, eller lån från andra institut såsom bankerna. En annan fördel förutom att Almi kan ge lån där vanliga banker säger nej, är att man heller inte alltid blir personligt betalningsansvarig för det hela lånade beloppet. Ofta blir man endast betalningsansvarig för en mindre del av det lånade beloppet, t.ex. 10%

Avslutningsvis: att ta lån till sitt bolag kan vara ett ypperligt bra sätt att finansiera sin uppstart. Tänk dock på att alltid noggrant förstå vilka villkor som gäller, och var även noga med att kolla upp räntor i förväg!