Så finansierar du ditt företag

Så finansierar du ditt företag – Del 1 av 4

Egna pengar

Det kan tyckas självklart, men det första man behöver göra innan starten av ett bolag är att räkna på hur mycket pengar man faktisk kommer att behöva. Det är viktigt att inte göra några glädjekalkyler. Ofta tar det längre tid att komma igång än man tror, och det innebär att det är längre tid innan man kan börja ta ut en lön. Vidare kan kostnader ofta komma att öka, och den där appen du trodde skulle kosta 400 000 SEK visade sig snabbt bli dubbelt så dyr.

Ha alltså detta i huvudet när du gör din ekonomiska kalkyl: du kommer ofta behöva mer pengar än du tror till uppstarten. Betänk även att detta påverkar din privata ekonomi. Det kommer helt enkelt kanske att ta lång tid innan du kan ta ut en lön från ditt nya företag. Så du bör även ha en rejäl slant undansparad till dig själv så du under en viss tid kan jobba i ditt bolag utan att ta ut lön utan leva på sparade medel.

Detta är alltså det första sättet att finansiera ditt bolag: med egna medel. Detta innebär rent konkret att du lyckats spara ihop pengar så att du kan göra aktieägartillskott eller låna in pengar till ditt bolag. Och dessutom ha privata pengar undansparade så du slipper ta ut lön (för det är en mycket dålig idé att ta in privata skattade pengar i ditt bolag och sedan ta ut dem som lön). Fördelen med att nyttja egna pengar är dels att du inte ger upp något av ditt bolag som du gör när du t.ex. säljer aktier till riskkapitalbolag. Men en annan kanske ännu större fördel är att du faktiskt kommer satsa helhjärtat. Tror du inte tillräckligt mycket på din idé för att satsa på den själv, utan hellre vill riskera andras pengar, kanske detta bör vara en varningsklocka. Vårt första tips är alltså att alltid först och främst använda egna medel om du har sådana tillgängliga. Att vara ute i god tid före du startar ditt bolag och spara är en ypperligt god idé!

I nästa veckas bloggpost kommer vi gå vidare och tala om lån, för bara detta område i sig är stort och innebär många saker att tänka på!