Prata om din hemliga affärsidé!

Prata om din superhemliga affärsidé!

Så du har precis kommit på den där supersmarta affärsidén som kommer ta över världen? Eller i varje fall bli ditt nya levebröd. Kul! Och grattis, för livet som egenföretagare är verkligen otroligt roligt och utmanande. Det märker vi inte minst på alla drivna och härliga egenföretagare som vi fått äran att hjälpa i egenskap av redovisningsbyrå.

Dock så drabbas många som kommit på den där geniala affärsidén, men som kanske inte är entreprenörer sedan tidigare, ofta av en del oro och frågor. Hur ska jag gå vidare? Hur ska jag se till att ingen annan tar min affärsidé? För även om idén kanske är genial och självklar, så ska den ju genomföras också. Kanske måste man ha hjälp av några programmerare för att bygga den där supersmarta appen. Eller ta in investerare som gör att man har råd att gå utan lön i 2 år medan bolaget startas. Vi skulle kunna rabbla ett tiotal exempel till, men kontentan är densamma: hur skyddar man sin idé som liten entreprenör i startgroparna av sin resa som egenföretagare. Oavsett om man kommit på en supersmart webbtjänst eller nytt sätt att bedriva städfirma?

Kan jag skydda min affärsidé?

Vi kan börja med att avfärda ”patent” och annan typ av upphovsrätt. Så länge du inte har en teknisk innovation som faktiskt går att patentera (nej, en app som alla kommer vilja ha går troligtvis inte att få patent på) så kan du glömma att juridiskt skydda din idé. Och för vanliga affärsidéer finns helt enkelt inga juridiska skydd. Ofta har man just insett detta, och därav drabbats av den smått panikartade känslan i kroppen: ”Men hur ska jag då våga berätta för investerare/programmerare/medarbetare/vemsomhelst om min affärsidé?! Tänk om nån tar den!!!”

Tänk mindre på risken med att berätta om din idé, och mer på all ovärderlig input du kommer få! Överdriv inte riskerna för att någon ska ta din idé! Så länge du inte ställer dig och skriker ut din nya affärsidé på ett torg eller på Internet ska du inte oroa dig. Vi vill istället vända på din oro: tänk hur mycket hjälp du kan få genom att diskutera din specifika idé. Tänk vad mycket konstruktiv input du kan få! Kanske är det faktiskt redan någon som genomfört din geniala ide? Då slipper du ju lägga ett år i onödan. Kanske kan den göras ännu bättre? Kanske är marknaden väldigt liten? Kanske är idén inte ens så bra som du tror att den är?

Poängen är densamma: det är viktigt att prata om din affärsidé med duktiga människor. Visst, välj folk du litar på, men överskatta inte risken för att gemene man ska ta din idé. Denna risk anser vi nämligen vara bra mycket mindre än ”risken” som uppstår av att inte få värdefull input kring din idé! Så, prata mer om din superhemliga affärsidé!

Ps. just för möten med investerare och programmerare brukar man kunna skriva på ett så kallad NDA före man träffas (non disclosure agreement). Detta kan innebära en ökad känsla av trygghet, men är inte heller det någon garanti.