Många nya företagare gör fel i bokföringen

Skatteverket redovisade före sommaren lite intressant information om nya företag i Sverige. Varje år registreras hiskeliga 65 000 nya företag om man räknar alla bolagsformer, och många grundare har ingen tidigare erfarenhet av att driva eget. Hela 2/3 hade aldrig drivit bolag tidigare. De gjorde därför en granskning på ett av fyra nya bolag för att se hur redovisningen sköttes. Primärt undersökte de just de som inte hade någon tidigare erfarenhet.

Hela 15 % hade olika brister i sin bokföring, och om vi får spekulera med vår erfarenhet är andelen ännu högre bland de som inte haft hjälp av en redovisningsbyrå. De vanligaste bristerna var:

– Fel i bokföringen eller fel förknippade med Skatteblanketter.

– Gränsdragningar mellan hobbynivå och näringsverksamhet.

– Momsredovisning. Både in och utgående moms deklarerades fel.

– Felaktiga avdrag.

Att som egenföretagare lära sig grunderna inom bokföring tycker vi på redovisningsbyrån Bokoredo är en mycket god idé så man har förståelse för sitt bolags ekonomiska mående. Men att anlita en redovisningsbyrå som helt tar ansvar är även detta en god idé, då kan man släppa själva redovisningen helt. Men just kunskap om grundkoncepten ger en djupare förståelse för företagandet, och oavsett om man sköter bokföringen själv eller inte är det värdefull information för att fatta rätt beslut.

Läs hela inlägget på Skatteverkets hemsida.