Efter att ha suttit ner med hundratals entreprenörer som ska starta eget och diskuterat bokföring och redovisning, är det väldigt intressant att analysera och betänka vilka av alla idéer vi lyssnat till som gått bäst, och vad som kännetecknar dessa. Vi kan snabbt konstatera att vi fått höra idéer vi tyckt varit helt galna, och idéer som vi tycker varit klockrena, men att utfallet inte alltid blir som man tror. Ibland är det de galna idéerna som lyckas, och de som känns klockrena som någonstans på vägen fallerar och lägger ner sin verksamhet. Varför är det så? Vad är det som gör att vissa företag lyckas med till synes ”sämre” idéer än andra?
Ja, svaret är naturligtvis inte svårare än utförandet. Hur vi än vrider och vänder på det så kan vi inte se bortom faktumet att den i särklass viktigaste aspekten vid starten av ett bolag är utförandet. Just utförandet kan göra att en till synes medioker idé lyckas ofantligt bra, och en supersmart idé inte alls flyger. Egentligen är detta självklart när man börjar kika hur det ser ut i samhället. Det räcker med att strosa en gata fram i stan och betänka alla butiker man passerar. Eller surfa online och se all reklam för diverse tjänster. Ganska snabbt inser man att unika idéer är oerhört ovanligt. Nästan alla butiker/idéer/företag är en variant av något annat. Och sett ur kundernas synvinkel kan även den mest unika idé trots allt uppfattas som ett substitut av någonting annat.
Således blir vårt bästa råd till nya entreprenörer att inte spendera halva sitt liv i jakten på den perfekta affärsidén. Är den tillräckligt bra kommer den bli kopierad ändå, och det kommer alltid finnas konkurrenter som gör något snarlikt. Satsa istället allt på en idé du tror på, och se till att göra allt lite bättre än dina konkurrenter. Då finns det inga dåliga affärsidéer.