kan man ha kontoret hemmakan man ha kontoret hemma

Ha kontoret hemma? Det går utmärkt!

Vi leker med tanken att du precis har startat ditt aktiebolag och beslutat att driva verksamheten hemifrån. I varje fall under en inledande fas så du enkelt kan hålla koll på kostnaderna. Detta går utmärkt att göra, och det du gör är alltså att hyra ut en del av din privata bostad till ditt aktiebolag. Det finns ett par saker att tänka på, och det första är ganska självklart vilket pris man har rätt att ta. Här ska man först och främst kika på marknaden och se vad motsvarande lokal/arbetsyta hade kostat dig på marknaden. Denna del av hyran kallas marknadshyra. Man kan så klart ta ut ett högre belopp än marknadshyran och detta kallas överhyra.

Angående marknadshyran så skall den tas upp som inkomst av kapital av dig som privatperson. Du har ingen rätt att göra schablonavdrag eller avdrag på 20% då du hyr ut till ett bolag du själv äger. De enda avdragen du har rätt att göra är avdrag för merkostnader som uppstår p.g.a att ditt företag använder lokalen. T.ex. extra uppvärmning och el som bolaget nyttjar.

Tar du ut högre hyra än marknadshyran klassas det alltså som överhyra. Rent tekniskt är detta att betrakta som lön. Och det är egentligen ganska självklart. Om så inte vore fallet skulle man ju kunna hyra sitt eget skrivbord i garaget för ofantliga överpriser, och på så sätt just ”maskera” att det faktiskt är samma sak som att ta ut lön. Ur bolagets synvinkel får man göra avdrag för den marknadsmässiga delen av hyran, och för överhyran skall man alltså betala sociala avgifter etc såsom vilken annan lön som helst.

Glöm inte avtal, din redovisningsbyrå kan hjälpa dig!

Är det något annat att tänka på? Jo, det är alltid bra att upprätta ett skriftligt avtal. I detta skall hyran, och vad som hyrs tydligt specificeras. Det kan även vara en god idé att påvisa varifrån man fått uppgifterna om marknadshyran. Har man kanske gått runt i trakten och hört sig för vad motsvarande ytor kostat att hyra eller har man Googlat? En referens till priset och var samt när man funnit det kan förenkla eventuella frågor som utomstående kan tänkas ha.