Kan man dra kostnader före ett företag bildats?

Dra kostnader som uppkommit före aktiebolaget bildats?

Det enkla svaret är nej. Det mer komplexa svaret är att EU-domstolen tagit upp frågor av denna karaktär och funnit att man visst kan ta kostnader förenliga till starten av bolaget, på bolaget som håller på att bildas. Men för att vara på säkra sidan bör du inte ta några kostnader före det att bolaget är registrerat då det gäller ett aktiebolag. Orsaken är att ett aktiebolag är en juridisk person, och denne kan rimligtvis inte fatta några beslut före den existerar. Fram tills dess att allt är godkänt, klappat och klart och registrerat så existerar bolaget per definition inte. Således kan det heller ej köpa saker eller ta kostnader.

I vissa fall kan detta bli mycket jobbigt för blivande kunder till oss på redovisningsbyrån Bokoredo. Jag minns specifikt ett möte där en kund varit så ivrig att komma igång att den köpt saker för flera hundra tusen före bolaget var registrerat. Kostnaderna hade tagits privat, och det skulle ju såklart bara vara att flytta in dem när bolaget väl var klart. Men riktigt så enkelt var det alltså inte pga inköpens karaktär. Det enklaste är alltså att starta bolaget så snabbt som möjligt när man väl bestämt sig så man kan få sin F-Skattesedel och börja ta kostnader som blir avdragsgilla.

Ps. Man kan såklart sälja det man köpt privat till bolaget. Och i vissa fall kan man även ta med investeringarna som apportegendom. Men det allra enklaste är faktiskt att starta bolaget först, och således slippa massa onödigt krångel.