Vilka brytpunkter gäller 2015

Brytpunkter – vad gäller för 2015?

Vi på Bokoredo får ganska ofta frågan av egna företagare om hur mycket lön man bör ta ut för att inte betala ”onödigt” mycket i skatt. Det finns naturligtvis många aspekter i denna inte helt enkla fråga, men ett av svaren härstammar helt klart ur det som kallas skiktgränser/brytpunkter. Det finns nämligen mer eller mindre optimala nivåer av lön kontra utdelning i ett aktiebolag där dessa gränser blir intressanta. Ofta kan man säga att en bra utgångspunkt är att först och främst ta ut lön upp till den nivå där statlig skatt börjar tas ut, alltså den undre skiktgränsen, men inte överstiga den. Självklart kan det finnas undantag även från detta, så det kan vara en god idé att tala med din redovisningsbyrå eller revisor.

Vilka brytpunkter gäller?

För 2015 är den nedre skiktgränsen 430 200, eller 35 850 SEK i månaden. Detta innebär att alla inkomster över denna gräns skattas med statlig inkomstskatt på 20%, något man kanske gärna undviker om möjligt. Givet att vissa kriterier är uppfyllda (som vi säkert får anledning att återkomma till i Bokföringsbloggen), kan man som företagare istället ta ut utdelning om man önskar ha en högre lön än så till ett skattemässigt fördelaktigt upplägg.

Men vad är då skillnaden mellan brytpunkt och skiktgräns? Termen ”brytpunkt” är ju väldigt mycket mer vanligt förekommande än skiktgräns. Då det är enklare att visa ställer vi helt enkelt upp det nedan:

Förvärvsinkomst
– allmänna avdrag
= taxerad förvärvsinkomst = Brytpunkt

– Grundavdrag
= Beskattningsbar förvärvsinkomst = Skiktgräns

Så, detta ger till hands att du för inkomstår 2015 får ha en inkomst på 443 300 SEK (eller knappt 37 000 per månad) utan att betala statlig skatt. (Läs mer på Skatteverket)

Dessa gränser förändras årligen, och även andra lagar och regler kan såklart förändras som gör att sättet på vilket man bäst tar ut lön ur sin verksamhet förändras. Så tala alltid med din redovisningsbyrå eller revisor för goda råd som kan spara dig som egenföretagare många tusenlappar varje år.