Bokoredo skapar rättspraxis

Bokoredo skapar rättspraxis

Skattelagstiftningen är i ständig fokus och förändring, och det gäller att vara på tårna. Hela nya delningsekonomin med Uber och Foodora som exempel river murar och förändrar spelreglerna i traditionella branscher. Skattelagstiftningen är ofta lite stelbent, och behöver lite tid på sig att komma ikapp. Vi har under senaste åren haft flera kunder som spelat datorspel på en professionell nivå (snacka om drömyrke va?). Rent konkret så ”streamar” (alltså sänder online) spelaren när den spelar ett spel, varpå andra kan kolla på i all action. Ofta får man betalt i form av kontanta donationer som tittarna ger online. Redan när vi fick vår första kund som spelade förstod vi som redovisningsbyrå att detta skulle bli lite av en nöt att knäcka gällande hur man skall de på inkomsten. Gåvor är visserligen skattefria, men samtidigt är det ju svårt att kringgå att gåvorna ges som kompensation för en utförd tjänst (streama när de spelar).

Som redovisningsbyrå vill vi dock veta vad som gäller, och inte gissa. Därför drev vi ett mål åt en kunds vägnar i Skatterättsnämnden. Utfallet kom i somras, och där konstaterades att donationer till någon som streamar anses skattepliktig inkomst då det sker till streamarens aktiebolag. Beträffande momsen, så är donationerna inte att betrakta som ersättning för tjänst.

Vi klappar oss på axeln, och framförallt våra duktiga medarbetare som ständigt ser till alla kunders bästa och är proaktiva i bokföringen.

Ps. Även en tillverkare av bokslutsprogram skrev om detta, och denna artikel kan ni läsa här.