Avdragsgilla kostnader eller ej avdragsgillt. Vad gäller?

Ja, vad får man egentligen dra av som företagare? Vi får frågor i egenskap av redovisningsbyrå om alltifrån p-böter till månadskort, från resor till middagar.

Vi kan börja med att reda ut begreppen. Vad är egentligen att ”Dra av” något? Kort sagt finns det ”avdragsgilla kostnader”, och ”ej avdragsgilla kostnader”. Båda kostnaderna betalas så klart av bolaget, och bokförs därefter, och får således en resultatpåverkan oavsett dess klassificering. Dock  ligger skillnaden i att när det är dags för beskattning så måste man betala skatt på ”ej avdragsgilla kostnader”. Denna negativa skatteeffekt finns inte på ”avdragsgilla kostnader”. Det är alltså utifrån företagets synvinkel ekonomiskt fördelaktigt om kostnaden är avdragsgill.

Vad kan man då dra av, och vad får man inte dra av? Det korta svaret är alla kostnader som krävs för att företaget ska kunna ha intäkter kan dras av. Alltså en utgift som har en direkt relation till verksamheten i bolaget. Detta gör att samma köp/tjänst/vara kan klassas som avdragsgill eller inte beroende på dess syfte.

Exempel: om du behöver åka på en tjänsteresa till Kina för att köpa in produkter och besöka fabriker, ja då är självklart både hotell och flyg avdragsgilla kostnader. Skulle du dock välja att göra samma resa privat, ja då är det lika självklart ingen kostnad som gynnar ditt bolag, och därmed inget du kan dra av heller. Detsamma gäller en lunch. Besöker du en restaurang med en kund i hopp om att stänga en affär, ja då har du självklart rätt att dra av kostnaden. Hela syftet med lunchen är ju att skapa intäkter för bolaget. Är det däremot en ren nöjeslunch så är den heller inte avdragsgill.

Sunt förnuft alltså. Och kom ihåg att det alltid är Skatteverket som avgör om det faktiskt är avdragsgillt, samt hur stora beloppen får vara.

Det finns dock ett par saker som kanske inte är helt självklara som vi vill flagga för.

Aldrig avdragsgillt:

– P-Böter

– Fortkörning

Avdragsgillt:

– Representation

– Trängselskatt (om tjänstebil eller tjänsteresa)

– Friskvård

Har du frågor om en specifik sak är avdragsgill eller inte? Tveka inte att höra av dig med din fråga till oss på Bokoredo! Vi finns i centrala Stockholm, och snart även Göteborg (även fast det går lika bra att vara kund var du än befinner dig med våra digitala lösningar inom bokföring). Ps. självklart går det lika bra att ställa vilken annan fråga angående redovisning eller bokföring som du vill. Som kund till oss hjälper vi dig alltid!