att göra lön

Att ”göra lön” – Vad innebär det?

Ja, en sak som att göra lön är i vissa fall ganska komplext. Att som arbetsgivare betala ut löner innefattar faktiskt en hel rad med steg, och som löneadministratör hjälper vi till med samtliga.

1) Först och främst ska lönen bli rätt. Finns system som de anställda nyttjar för att rapportera timmar de jobbat? Finns det kollektivavtal som påverkar? Har det funnits sjukfrånvaro? Eller finns det kanske förmåner som påverkar? En löneadministratör håller alltså koll på att lönen dels räknas ut på ett korrekt sätt, och gör därifrån skatteavdrag.

2) Lönen skall såklart omvandlas till ett lönebesked och detta skall skickas ut till samtliga anställda, antingen via mail eller som ett fysiskt brev.

3) Löneadministratören ska därefter räkna ut vilka arbetsgivaravgifter som skall adderas på toppen av den beräknade lönen.

4) Ofta skickar löneadministratören en betalfil till kunden, som därmed kan betala ut samtliga löner med ett enkelt knapptryck. Men denna betalfil skapas alltså av löneadministratören. Självklart gäller det att ha koll på datum så anställda får pengarna före helger eller helgdagar, och dessutom ska man tänka på att ha någon dag till godo då betalningen kan dröja.

5) Avslutningsvis ska man såklart även deklarera lönen till Skatteverket, alltså arbetsgivaravgifter och källskatt.

Verksamt har gjort en superbra sammanställning med ännu mer information som du finner här.