1. Räkna på likviditeten en extra gång
I början när man startar eget företag så är det ofta förknippat med mycket kostnader. Det kan vara alltifrån deposition till hyresvärden där man ska ha sitt kontor, till byggandet av webbsidan eller inköpet av den första stora ordern. Att inte underskatta dessa kostnader är A och O för att ha förmåga att hålla ut ekonomiskt tills dess att pengarna börjar strömma in. Just glappet mellan att man som företagare oftast tvingas ta kostnaderna före man får intäkterna vållar ofta bekymmer. T.ex. kanske det nya bolaget får en stor order av en köpare, men de tvingas faktiskt ta kostnaderna för denna order före de får betalt. Och det kan i vissa fall dröja ganska länge innan man får betalt. Däremellan är det viktigt att ha räknat både en och två gånger på hur kassaflödena ser ut. Ett annat exempel är att man i teorin kan växa mycket kraftigt utan att som egenföretagare kunna ta ut en lön. Ett exempel på detta är att man investerar hela vinsten i ett nytt lager. För ska man växa som företag kan man inte ta ut hela vinsten, utan ofta behöver man återinvestera den i ännu fler produkter som kan säljas. Och ofta fortgår denna process av organisk tillväxt ganska länge. Under denna tid är det viktigt att ha räknat på hur man som individ ska kunna klara sig, även om allt på pappret ser bra ut.
2. Testa i liten skala
Ofta ser vi företag som redan från början bygger hela lösningen. Det kan vara alltifrån webbsidan som vill ha en egen videospelare istället för att nyttja en befintlig lösning som varit betydligt billigare, eller tjänsteföretaget som vill ha sitt egna CRM-system istället för att nyttja ett befintligt (även om det saknar den där lilla funktionen som såklart hade gjort det ännu smidigare). Poängen är att dessa funktioner oftast kan adderas allteftersom, och att det absolut viktigaste i ett startskede är att testa om affärsmodellen håller. Gör den det finns inga hinder att skapa ett perfekt universum allteftersom lönsamheten håller för det, men att addera massa onödig tid samt ta massa onödiga kostnader i ett initialt skede fyller sällan någon funktion. Så fokusera på att testa kärnan i affärsmodellen på ett så enkelt sätt som möjligt!
3. Tänk igenom ALLA flaskhalsar
När man startar ett företag tänker man förhoppningsvis igenom alla risker som kan finnas. Är det programmeringen som kommer vara svår? Eller är det kanske att hitta den där leverantören i Kina? Eller är det hotet från konkurrenten som gör en snarlik sak som kan vålla bekymmer i framtiden? Ofta brukar man redan i affärsplanen skriva ner dessa hot eller utmaningar, samt vilka lösningar man har mot dessa eventuella problem. Vi vill här lyfta ett varningens finger för att listan på problem oftast görs för kort. Det som du tror är utmaningen kan faktiskt visa sig gå hur bra som helst, men istället är det den där enkla saken som ju självklart skulle lösas hur enkelt som helst som visar sig vara ett reellt problem. T.ex. att hitta den perfekta lokalen på stadens huvudgata där det ju fanns så många lediga ytor. Eller att hitta din medarbetare som ju bara skulle sköta den där enkla saken som ju vem som helst borde kunna fixa. Att faktiskt inte bara se de troliga problemen, utan att se alla potentiella problem (nåja, så många som du kan komma på i varje fall) som kan uppstå är ett bra sätt att undvika framtida problem då du kommer vara väldigt mycket bättre förberedd.
4. Ta in kapital
Vi har sett otaliga exempel på fall där ägare vill behålla 100%, och istället väljer att växa långsamt då kapitalet hindrar snabbare tillväxt. Missförstå oss rätt, detta kan vara helt rätt väg att gå för vissa, men ibland gränsar det till dumsnålt att envist vägra ta in kapital för att man som grundare då blir av med några procent. Istället hamnar man i en position där man inte kan anställa den där säljaren som skulle snabba på tillväxten rejält, eller köpa in en dubbelt så stort lager som skulle möjliggöra en högre marginal på varje såld produkt på grund av lägre inköpspris. Ett sätt att se en investering är att om du t.ex. säljer 10% av ditt bolag för att få in kapital, så behöver faktiskt bolagets värde bara öka med lite mer än 10% för att det ska vara rätt beslut. Så, sitt inte och ”snåla” med aktierna om en rejäl kapitalinjektion skulle kunna göra skillnad, och se inte riskkapital som något ont. Du kommer utöver kapital troligtvis dessutom få tillgång till ett stort nätverk och erfarna affärsmän och kvinnor som kan komma med superbra tips till ditt bolag.
5. Ha koll på redovisningen
Till sist måste vi i egenskap av redovisningsbyrå såklart även slå ett slag för vikten av att från början ha en lösning för hur redovisningen ska skötas. Även fast alla bolag från början är små, så kommer det snabbt deadlines i egenskap av t.ex. momsdeklarationer som skall in till Skatteverket. Vi kan inte nog understryka hur viktigt detta är, och hur stressad situationen är för företagare som inser att ”momsen ska ju deklareras på måndag!”. Oftast hade detta kunnat undvikas genom att antingen själv sätta sig in i bokföringen och sköta det så länge det är hanterbart, eller från start föra en dialog med en redovisningskonsult. Just detta inlägg skrivs den årstid då alla årsredovisningar ska tillverkas hos redovisningsbyråer, och väldigt många har därför fullt upp. Att dagligen få en rad samtal från stressade företagare som nu inser att Skatteverkets deadlines kryper allt närmare, och meddela dessa att vi tyvärr inte kommer hinna hjälpa till p.g.a att tiden är så kort är inte kul. Men det ger en viktig lärdom; oavsett om du vill göra bokföringen själv eller ta hjälp från en redovisningsekonom ska du inte vänta för länge. För samma tidpunkt som du kommer behöva hjälp med din redovisning kommer förmodligen väldigt många andra också behöva det.
Till sist säger vi som vanligt; tveka inte att kontakta oss om du har några frågor eller funderingar när du ska starta eget företag eller frågor angående din redovisning!