3 enkla avdrag

3 enkla avdrag för dig med hemmakontor

Så, du har ett eget företag men inget ”riktigt” kontor. Med andra ord kanske du fortfarande är så pass ny i ditt företagande att du ännu inte hunnit skaffa ett kontor, eller driver en sådan verksamhet att du faktiskt lika gärna kan driva den hemifrån. Då ska du läsa extra noga nu och se till att från och med nu göra följande tre avdrag som alla egenföretagare bör göra:

1. Lokal

Den lokal du sitter i kan du självklart göra avdrag för. För det är ju faktiskt en kostnad du hade haft om du hyrt kontor av någon annan, så den juridiska enheten ”ditt företag” ska såklart drabbas av den, och inte du som privatperson. Det finns lite olika metoder för vilka belopp man kan göra avdrag för, och det skiljer sig lite beroende på exakt hur du nyttjar lokalen du har hemma. Så för ett detaljerat svar går det bra att kontakta oss så kan vi ta reda på lite mer detaljer om just ditt upplägg så reder vi ut vad som gäller. Men som grundregel gäller att du får göra avdrag för arbetsrum i en villa/fastighet under förutsättningen att du under beskattningsåret arbetat minst 800 timmar i bostaden för verksamhetens räkning. Du kan då göra avdrag med 2 000 kronor. Har du arbetsrummet i en bostadsrätt eller hyresrätt är avdraget 4 000 kronor. Som sagt kan man ofta göra större avdrag än så, men här gäller det att se upp så det blir rätt varpå vi rekommenderar att du kontaktar en redovisningskonsult som kan hjälpa dig.

2. Dator & telefon

Idag finns det nog inget företag som inte behöver en dator eller i varje fall en smartphone för att kunna svara på mail eller tala med kunder. Har du redan en privat smartphone kan du börja använda den i din enskilda firma. Du kan därefter göra avdrag med den del av kostnaden som rör din firma. Skaffar du ett nytt abonnemang och en ny telefon som du bokför i firman så kan du dra av allt. Detsamma gäller såklart för aktiebolag, där du ju tecknar hela abonnemanget på firman. Köper du en dator till din firma för mindre än 22 200 kronor kan du dra av kostnaden direkt. Överstiger priset den nämna summan så ska faktiskt datorn räknas som en inventarie och således periodiseras med årlig värdeminskning.

3. Kontorsutrustning

Allt du köper till ditt hemmakontor ska du såklart göra avdrag för. Behöver du ett skrivbord eller kontors-stol råder det ingen tvekan om att det är en kostnad som skall drabba bolaget och inte dig som privatperson.

Utöver de 3 punkterna ovan finns en rad avdrag man kan göra, tveka inte att tala med din ekonomiassistent eller revisor så hjälper denne dig!